3 tips voor het onderhoud van je steigerhouten meubels

Als je een steigerhouten tafel, salontafel, loungemeubel of bureau hebt gekocht wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je steigerhouten meubels lang mooi blijven?

Met deze 3 tips voor het onderhoud van steigerhouten meubels moet dat zeker lukken!

Een bijzondere eigenschap van steigerhout is dat het makkelijk vocht opneemt, maar ook weer snel afvoert. Dit zorgt voor werking van het hout én geeft het zijn karakteristieke uitstraling: geen enkele plank is hetzelfde. Maar er is ook een keerzijde: een steigerhouten loungebank moet je bijvoorbeeld niet in een plas regenwater laten staan. Je wilt niet dat je mooie steigerhouten meubels gaan rotten…

1. Behandelen met nano coating, white wash of grey wash

Vooral als je steigerhouten meubel in de tuin of op het terras staat, is het verstandig om te kiezen voor een behandeling met speciale steigerhoutbeits of wash. Doe je dit niet dan zal het steigerhout na verloop van tijd lichtgrijs verkleuren door weersinvloeden. Dit geeft een mooi effect, maar verkort ook de levensduur van jouw steigerhouten loungeset of tuintafel.

Een steigerhouten eettafel, bureau of ander meubel dat je binnen plaatst kun je natuurlijk ook laten behandelen tegen vlekken.

Nano coating – Deze speciale coating trekt in in het steigerhout en legt een beschermende laag over het meubel. De nano coating is onzichtbaar, maar beschermt het steigerhout wel tegen vlekken en vocht.

White wash of grey wash – Een white wash of grey wash geeft bescherming maar ook een leuk effect aan je steigerhouten meubel. Toch het verweerde uiterlijk, maar wél beschermd tegen vuil en vocht. Door meerdere lagen aan te brengen kies je voor een sterker kleureffect.

2. De plaats van je tuinmeubels

Heb je een tuintafel, loungebank of loungestoel van steigerhout in je tuin staan? Dan is het verstandig om te kijken naar de plaats van je meubels. Zorg ervoor dat de meubels op een droge ondergrond staan, het liefst niet in het gras. Zo kan optrekkend vocht het hout niet aantasten.

Het is nog beter om de meubels iets van de grond te plaatsen. Leg er bijvoorbeeld latjes onder. Heeft het toch flink geregend? Steigerhouten tuinmeubels plaats je het beste op een open plek waar wind bij kan. Zo kan het hout snel drogen.

In de winter zet je jouw steigerhouten meubels het beste op een droge plek, zoals in de schuur. Geen plek? Je kunt de meubels afdekken. Let er dan wel op dat je geen zeil gebruikt, omdat vocht dan niet weg kan. Het beste is een membraan zeil.

Het is nog beter om ook tegels of een plankje onder de meubels te plaatsen, zodat vocht snel uit de meubels kan trekken.

3. Schoonmaken met groene zeep of soda

Steigerhouten meubels maak je gemakkelijk schoon met wat lauwwarm water en wat groene zeep of soda. Met een zachte borstel verwijder je stof, vuil en groene aanslag zonder dat je het hout beschadigt. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit, omdat dit het zachte steigerhout zal aantasten.

Wanneer je je aan deze tips houdt, houd je zo lang mogelijk plezier van jouw steigerhouten meubels.

Heb jij nog een goede tip als aanvulling? Deel deze dan in de reacties!